Perjantai. Lukion käytävillä kuulen riemukkaiden hihkaisujen kaikuvan toistensa perään: "Ketkä on menossa tänään nostamaan vähän kupposta?!" Viikonloppu jälleen edessä, eikä sitä todellakaan ole tarkoitus viettää selvin päin!

Isät, äidit, mummot, papat, kaimat, kummit ja opettajat taivastelevat nykyajan nuorison turmiollista elämäntyyliä, johon itsekin syyllistyn viikonloppuisin. Juomisen hinta ei juuri rahapussia kuihduta, kiitos halpojen "mäyräkoirien". Tämän uuden suomalaisten suosikkikoirarodun vuoksi ongelmaa pullon korkkaamiseen ei juuri ole lompakon anoreksiaan sairastumisen pelossa. Sitä paitsi kahdentoista annoksen pakkaus tarjoaa eväät pariinkin hyvään humalaan, mahdollisuuteen nollata välillä aivonsa aivan totaalisesti.

Vanhempi sukupolvi paheksuu meidän nuorten aikuisten alkoholin käyttöä. Pelkäävät meidän jäävän tälle tielle, sairastuvan ja eristäytyvän muusta yhteiskunnasta omaan kahdenkymmenenviiden neliön yksiöön, eikä meistä koskaan tulisi heidän eläkkeitään kustantavia kunnon kansalaisia. Omasta kokemuksesta voisin jopa uskaltaa väittää vain harvan joutuvan kyseiselle yksinäiselle polulle, onhan juominen sosiaalinen tapahtuma. Kavereiden kanssa sitä kuppia lähdetään kumoamaan, yksinhän koko touhusta häviää jotain hyvin olennaista. Sitä paitsi olen itse tutustunut todella moniin, uusiin ja jännittäviin ihmisiin humalassa ja moni on kaiken lisäksi löytänyt elämänsä rakkauden lasia kilistellessä.

On tässä järjettömyydessä jotain minunkin mieleni vastaista. Omasta kokemuksestani voin sanoa, ettei leikkipuistossa juominen ole maailman mahtavin idea. Ei ole mukavaa ulkoiluttaa lapsia kun leikkivälineissä roikkuu humalaisia nuoria pullot kädessä. Vaikka onneksi suurin osa on leppoisia kavereita alkoholia nautittuaankin, niin mukaan mahtuu myös arvaamattomia veitikoita. Jopa minä, nuori aikuinen heristän sormeani näille tulevaisuuden toivoille ja saatan jopa soittaa poliisit paikalle rankaisemaan juhlijoita alkoholin nauttimisesta julkisella paikalla (paitsi se on hyyyyyyyyyyvin suuri ihme, jos minut tapaa leikkipuistosta lapsosten kanssa...).

Nuorten aikuisten alkoholinkäytössä ei omasta mielestäni ole pahemmin mitään moittimisen arvoista. Monilla homma on ihan kohtuullisesti lapasessa, ja uskon tällaisen pullojen kanssa leikkimisen liittyvän tähän kasvuvaiheeseen. Kyllä me tästä viisastumme, viimeistään siinä vaiheessa kun oma muksu näkee päivän valon, ainakin parasta olisi. Mutta sitä odotellessa: nostetaan malja nuoruuden huolettomuudelle!